Daniël Hopes

Bio (NL)

Daniël Hopes (Amsterdam, 2000) is een singer songwriter en acteur.

Zang & TV

In 2014 speelde Daniël de rol van Angel in de musical RENT, een uitzonderlijk succesvolle productie van het Montessori Lyceum Amsterdam. Muzikaal leider Jim de Groot merkte Daniël’s zangtalent op en bracht hem in contact met één van de meest vooraanstaande vocal coaches in Nederland, Setske Mostaert. In 2015 werd Daniël na drie auditierondes geselecteerd als finalist van het Junior Songfestival met zijn liedje “Special“. Samen met de andere finalisten nam Daniël zijn eerste professionele CD en videoclip op. Sindsdien treedt Daniël regelmatig op allerlei podia op, tijdens festivals en in verschillende televisie uitzendingen.

Op 1 april 2016 zong Daniël, samen met de andere finalisten van het Junior Songfestival, in het Amsterdamse Paradiso. En in het voorjaar 2016 werd Daniël geselecteerd voor het talentenprogramma van de ABN Amro als één van de dertien veelbelovende jonge muzikale talenten van Nederland. Met zangeres en cabaretière Karin Bloemen als coach traden deze jonge talenten op tijdens de Amsterdamse Uitmarkt 2016, de opening van het nieuwe culturele seizoen.

Op uitnodiging van de meest legendarische rock and roll club The Bitter End (New York City) gaf Daniël op 1 mei 2016 samen met singer songwriter Clarissa Mahanani een memorabel concert. Speciaal voor deze gelegenheid schreven Daniël en Clarissa Running in Circles en Spread My Wings. Een paar dagen later ontmoette Daniël in Greenwich Village La Tanya Hall, een vooraanstaande jazz zangeres en universitair zangdocent. La Tanya koppelde Daniël aan de New Yorkse singer songwriter, producent en vocal coach Marlon Saunders. Saunders toerde samen met vele wereldberoemde muzikanten, waaronder Bobby McFerrin, Michael Jackson, Stevie Wonder, Lauryn Hill. Sinsdien is Marlon Daniël’s vocal coach. Daniël’s single “No Regrets“, een Amerikaanse-Italiaanse co-productie, geschreven in samenwerking met Marlon Saunders en geproduceerd door RaoMusicProduction, is op 12 januari 2018 uitgebracht. “Can’t Let You Down“, Daniël’s tweede single met Marlon Saunders, is opgenomen en geproduceerd in New York in de Shelter Island Sound Studios in November 2018 en uitgebracht in februari 2019. Daniël’s debuut EP “Dive In”, opgenomen in de Shelter Island Sound Studios en geproduceerd in New York City, werd officieel uitgebracht op 27 September 2019. De EP “Dive In” is gerealiseerd met steun van The Netherland-America Foundation en geproduceerd in samenwerking met Marlon Saunders, Rich Ahee en Ben Thut. Verschillende artiesten werkten mee aan dit project, o.a. Kris Brooks, Matthew Sims Jr., Jess Birago en Gabe Cummins.

In april 2021 gaf Daniël zijn zijn eerste headline show in de Melkweg in Amsterdam. Het optreden was een internationale livestream met de Amerikaanse en Nederlandse speciale gastartiesten Elle Winter, MAXINE, Lawrence Alexander, Maggie SullivanTaylor Sharpe, Demi van Wijngaarden en Jaïr Faria.

Daniël’s meest recente co-writes zijn “Hoger” voor de Nederlandse artiest Kes van den Broek (mei 2023) en “Head Over Heart (All In)” voor Venezolaans/Nederlandse artiest Paul Morris (September 2023). Terwijl Daniël internationaal muziek blijft schrijven voor andere artiesten, maakt hij zich klaar om zijn eigen projecten begin 2024 uit te brengen.

Theater & TV

Daniël begon zijn opleiding als acteur aan de Amsterdamse JeugdteJAterschool in 2010. Zijn talent werd al vroeg ontdekt en op elfjarige leeftijd had Daniël zijn eerste grote rol in een aflevering van “Vroeger was het anders: Een eeuw van goud” (NTR), uitgezonden op Schooltv. Daniël speelde onder andere in de theaterproducties En ze leefden nog lang en gelukkig / Hou het dicht bij jezelf (Theater De Krakeling, Amsterdam, regie Jessica Zeylmaker, 2014), Kortsluiting (Ostadetheater, Amsterdam, regie Vera van de Meeberg, 2015) en Antispektakel (Toneelmakerij, Amsterdam, regie Wieke ten Cate, 2016). Op 9 januari 2017 speelde Daniël in een bewerking van The Fountainhead in de Stadsschouwburg Amsterdam (Montessori Lyceum Amsterdam productie, bewerking en regie: Charlotte Post).

Share This